BERDEL 1990
ATIF YILMAZ 1925-2006
Türk sinemasının önemli yönetmenlerindendir, hemen hemen her türde eserleri vardır,buna rağmen belirli bir çizgiyi yakalamış yönetmenler- dendir Köy ortamında ve toplumsal filmlerde başarılıdır.Genelde Senaryolarını kendi yazmıştır. Filmlerinde rahat anlatımı tercih etmiştir.
Atıf Yılmaz Batıbeki Mersin doğumludur.İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde okudu.1947 yılında ‘Tavanarası Ressamlar Topluluğu’na katıldı.Sinemayla ilgili yazılar yazdı,Senaryo ve sinema afişleri yapmaya başladı. Yönetmen asistanı olarak Sinemaya adım attı.
1951’’Kanlı Feryat’’ yönettiği ilk filmdir.Orhan Günşiray’la birlikte ‘Yerli Film’şirketini kurdu. Çeşitli sinema derneklerinde ve sendikalarında çalıştı. Kendi hesabına yapımevi kurdu sonra kapattı. 1980’de Ömer Kavur ve Yavuz Özkan ile birlikte ‘ADAF Yapım Evi’ ni kurdu. Bu şirket dağıldıktan sonra, kendi adına bir yapımevi açtı.
Çok üretken olan Atıf Yılmaz 110 üstünde film yaparak Türk Sinemasına damga vurdu.Filmleri Türk Toplumunun seneler içinde gelişmesini de bir bakıma yansıttı. Şu sözler ona aittir:
‘’ Tabi sinema kitle sanatı,ayrıca ben sinemayı ciddi bir sanat diye de düşünmüyorum.Yani bir roman yoğunluğunda anlatılacak bir sanat değil.şu anlamda söylüyorum,bir Stendhal,bir Balzac okuduğunuz zaman çağındaki şeyi görmüyorsunuz.Bugünkü estetik görüşünüz,dünya görüşünüzle görüyorsunuz.Yani masa Balzac’ın anlattığı masa değil,sizin bildiğiniz masa,insan davranışı bugün bildiğimiz şekliyle…Onun için bir roman okurken aslında bir roman yazma imkanımız var.Halbuki sinemada hiçbir şeyi değiştiremiyoruz,bitmiş bir olay,değiştiremediğimiz için de çabuk eskimeye müsait,bana sorarsanız 10 yılda en iyi film bile eskiyor.’’
2000 yılında Polonya Türk Filmleri Haftasında,şu filmleri, 1986‘’Aah Belinda’’ 1987‘’Hayallerim,Aşkım ve Sen’’1985 ‘’Adı Vasfiye’’ 1999 ‘’Eylül Fırtınası’’ gösterildi.
Ayrıca 2000 yılında 1999 ‘’Eylül Fırtınası’’ filmiyle,Münih Film Festivali,Boston Türk Film Festivali,Viyana Film Festivali,İspanya’da Vigo CineAsia Festivallerine katıldı.
Türk sinemasının gelişmesi için,Türkiye’de ilk defa düzenlenen Hisar Kısa Film Yarışmalarını teşvik etmiş ve Jüri üyeliği yapmıştır.
Ödülleri:
1959- Gazeteciler Cemiyeti’’Bu Vatanın Çocukları’’ En iyi Yönetmen
1964- San Remo,Bordighera Festivali’’Muradın Türküsü’’GÜMÜŞ AĞAÇ ödülü
1966- Bordighera Güldürü Filmleri Festivali’’Ah Güzel İstanbul’’GÜMÜŞ AĞAÇ ödülü
1966- Antalya Film Festivali ‘’Keşanlı Ali Destanı’’ En İyi Film,Yönetmen.
1972- Antalya Film Festivali ‘’Zulüm’’ En İyi Yönetmen
1976- Antalya Film Festivali ’’Deli Yusuf’’ En İyi Yönetmen
1977- Antalya Film Festivali ’’Selvi Boylum Al Yazmalım’’ En İyi Yönetmen
1977- Taşkent Film Festivali ‘’Selvi Boylum Al Yazmalım’’Türkan Şoray en iyi Kadın oyuncu ödülü
1984- Antalya Film Festivali ‘’Bir Yudum Sevgi’’ En İyi Film,Yönetmen,Müzik
1984- İstanbul Film Günleri ’’Bir Yudum Sevgi’’ Eczacıbaşı Vakfı Ödülü
1985- Antalya Film Festivali ‘’Dul Bir Kadın’’ En İyi Film
1986- Antalya Film Festivali ‘’Adı Vasfiye’’ En iyi Kadın Oyuncu (Müjde Ar)
1986- İstanbul Film Günleri ‘’Adi Vasfiye’’ Eczacıbaşı Vakfı Ödülü
1986-Antalya Film Festivali ‘’Ah Belinda’’ En iyi Film,Yönetmen,Kadın Oyun.
1987- Antalya Film Festivali ’’Hayallerim,Aşkım ved Sen’’En İyi Oyuncu,görüntü yönetmeni.
1990- ‘’Berdel’’ Berlin Film Festivali CICAE Ödülü
1990-‘’Berdel’’ Avrupa Film Festivali(İtalya) En iyi Film,En İyi Yönetmen
1990-‘’Berdel’’ Akdeniz Film Festivali(Valencia) Birincilik Ödülü
1990-‘’Berdel’’ Washington Nüfus Enstitüsü GLOBAL MEDYA Ödülü
1992- Antalya Film Festivali ‘’Düş Gezginleri’’ En İyi Kadın Oyuncu (Lale Mansur,Meral Oğuz)
1994- Magazin Gazeteciler Derneği ‘’Gece,Melek,ve Bizim Çocuklar’’ En İyi Film ödülü
2001- Sinema Yazarları Derneği ‘SİYAD’ Onur Ödülü
BERDEL/ yönetmen:Atıf Yılmaz/senaryo: Yıldırım Türker/görüntü: Erdal Kahraman/müzik: Selim Atakan/ oyuncular: Türkan Şoray,Tarık Akan,Mine Çayıroğlu,Füsun Demirel/1990
Berdel anlamı bir evlilik töresi. Gelin değiş tokuşu. Bir aile, genellikle yoksulluk sebebiyle, bir aileden gelin almak için kendi kızını gelin olarak o aileye verir.Bu filmle yönetmen toplumsal bir yarayı irdeler.Film Uluıslararsı gösterimlerde ödül almıştır.
Konusu: Kendisini adadığı kocasına, çocuklarına ve yuvasına karşılık peş peşe beş doğuma rağmen kocasına bir erkek evlat verememiştir. Erkek babası olamadığı için mutsuz olan Ömer, karısını çok sevmesine rağmen yörede doğal sayılan bir yönteme başvurur ve eve bir kuma getirmeye karar verir.Fakir olduğundan Berdele başvurur ve dram başlar..……
1990 Berdel 1999 Eylül Fırtınası 1985 Adı Vasfiye
2005 Eğreti Gelin 1986 Aahh Belinda 1986 Asiye Nasıl Kurtulur
FİLMOGRAFİ (Bazıları)
0 yorum